K_aL_APARTMENT

APARTMENT RENOVATION

LIVING ROOM
14
09
K_AI-kitchen
12
20
TV
29
13
17
16
06
15
08
IMG_6641
27
25
31
26
32
33

K_aL_APARTMENT

Design: Ar03412 studio, Eirini Kontopoulou

Photography: Nikos Alexopoulos

The K_AL apartment project is about the renovation of a small apartment with an amazing view at the Calatrava bridge and the mount of Ymittos. This old apartment is a typical example of the first urban blocks in Athens. It is located in Neo Psychico district, being part of an apartment building built in 1969. The floor plan consisted of a sum of small spaces; therefore, it could not satisfy owners' needs anymore.

The key to this renovation was to create the impression of a largest space, where light will flood the entire apartment throughout the day. This was approached through an open plan layout, by uniting the small spaces to form a kitchen and a cozy living room. The demolition of some walls and the redistribution of basic functional spaces have facilitated the light diffusion to the whole apartment, thus creating a very bright space. 

The plan was divided to three main areas: a new living room, a bedroom with a walk-in closet and a private bathroom. The kitchen becomes fully integrated into the living room through a wooden curved construction, which also divides this main room from the rest of the apartment. The curved lines facilitate a smooth transition while enabling people's flow all over the main part of the apartment. 

Behind the glass door of the wooden construction, a corridor leads straight to the bedroom, where a single earthy color is being diffused in every vertical and horizontal surface. Therefore, a homogenized space is formed, which provides tranquility and embraces the user. Adjacent spaces, such as the bathroom and the walk-in closet are placed discreetly behind hidden doors.

Translucent materials, like glass, lead natural light to the inner rooms creating an ideal situation in owners' living condition. The rest colors and materials that are used, such as wood, aim to produce a warm environment. Pastel colors, wooden surfaces, small amounts of black elements and earth tones are combined together and create a sophisticated blend of timelessness. 

Location

Neo Psychiko, Athens

Date

March 2021

Condition

Completed